2014.

Szeptember 26-28.

 

 

 

     
Köszöntő | Hírek | Program | Kapcsolat| Galéria | Támogatók | Történet | Receptek   
MENÜ
X. DEMECSERI KÁPOSZTÁS NAPOK

Médiahírek


GALÉRIA
2011

Receptek
Helyszínrajz
Térkép
Sport





Receptek

111 káposztás recept
Összeállította: Kiss Gyula Tibor

1. Levesek

1. Erdélyi csorbaleves
Hozzávalók:
1-1 kisebb fej fehér és vörös káposzta hajszálvékonyra vágva,
1/2 kisebb kelkáposzta szintén felvágva,
1 marékra való savanyú káposzta,
3-4 karalábélevél vékonyra felvágva,
25-30 dkg erdélyi szalonna,
1 evôkanál olaj,
2 fej vöröshagyma kockára vágva,
1-2 gerezd fokhagyma szétnyomva,
1-1 csomag petrezselyem, zellerzöld, kapor felvágva
fejenként 2-3 db virsli, cserkészkolbász, debreceni karikázva (minél több féle
a húsnemû benne, annál finomabb)
só, bors, majoranna, bazsalikom, babérlevél, gulyáskrém
1/2 l tejföl,
2-3 kanál liszt a habaráshoz
1 citrom leve
hangyányi cukor
Az erdélyi szalonnát feltesszük fôni 2 liter vízben. Amikor már puha, akkor
a vöröshagymát, a fokhagymát az olajon megdinszteljük, rászórjuk a fûszerszámokat,
majd a felvágott zöldnemûeket, és ezekkel együtt átdinszteljük.
Az erdélyi szalonna fôzôlevével felengedjük és megfôzzük.
Amikor már puha a zöldség, akkor beletesszük a citrom levét, a hangyányi
cukrot, a felkarikázott kolbászféleségeket, majd a tejfölbe belekeverjük a
lisztet, és behabarjuk.. Újév hajnalán 1 és 3 között tálaljuk, lehetôleg friss
fehér vagy barna kenyérrel. A legkékebbek is kijózanodnak.
Ô
12
2. Francia parasztleves
Hozzávalók:
30 dkg száraz fehérbab,
só,
fél citrom,
fél fej kelkáposzta,
4-5 sárgarépa,
4 burgonya,
2-3 vöröshagyma,
2 póréhagyma,
8 gerezd fokhagyma,
4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb,
20 dkg nyers füstölt sonka,
1-2 ág kakukkfû,
1 babérlevél,
fél csokor petrezselyem,
néhány szem fekete bors
Elkészítése: A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk. A kelt elnegyedeljük,
enyhén sós, citromos forró vízbe dobjuk, és fél perc múlva
leszûrjük. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A sárgarépát és a burgonyát
egészben hagyjuk, a vöröshagymát és a pórét 2-3 darabra vágjuk.
A babot leszûrjük és a zöldségekkel együtt nagy lábasba szórjuk.
A csirkecombokat is beletesszük. Ha kacsacombbal készítjük, akkor azt
bôrös oldalán néhány percig sütjük, így adjuk a leveshez, hogy ne legyen
majd túl zsíros.
A sonkát ráfektetjük, kb. 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral
és a petrezselyemmel összekötözzük, a készülô levesbe dobjuk. (Ez az
úgynevezett bouquet garni, a franciák gyakran és szívesen használt fûszercsokra.)
Ha minden a fazékba került, kb. 1 csapott evôkanálnyi sóval
ízesítjük, borsot szórunk bele és nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon,
félig lefödve kb. 1 óra 10 percig fôzzük, ezalatt minden megpuhul. Ezt az
egytálételnek is beillô levest friss barna kenyérrel, vörösbor kíséretében
kínáljuk.


3. Frankfurti leves
Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
2 dkg zsír
2 dl tejföl
2 pár bôrös virsli
ôrölt bors
egész kömény
vegeta

pirospaprika
liszt
A kelkáposztát (torzsája nélkül, azt én megeszem fôzés közben nyersen)
4-5 cm-es kockákra vágjuk, majd 1 liter vízben feltesszük fôni. Teszünk bele
- ízlés szerint - egy kis borsot, vegetát, ôrölt vagy egész köményt (én egész
köménnyel szeretem).
Ha a káposzta megfôtt, az apró kockára vágott hagymát zsíron sárgára
pirítjuk, rászórunk két evôkanál lisztet és simára keverjük. Ezután - a tûzrôl
levéve - elkeverünk benne egy teáskanál pirospaprikát és a tejfölt. Ezt a rántást
keverjük bele a forrásban lévô levesbe, majd ízesítjük. Egy-két percre
belefôzzük a karikára vágott virslit és tálalhatjuk. Másnap még finomabb.
4. Hargitai Székelygulyás
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sovány sertésoldalas
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 hegyes-csípôs zöldpaprika
1 paradicsom
4 evôkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1/4 kávéskanál köménymag
1 babérlevél

3+1 dl tejföl
3 dkg (rizs)liszt
1 szál petrezselyem
Elôkészítés: A húst megmossuk, majd ahogyan a csontok engedik, kisebb
darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát
finomra vágjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, és lecsepegtetjük. A
zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk
és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst,
és erôs tûzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a
köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a
paradicsomot, egy kevés sót, majd fedô alatt puhára pároljuk (45-50 perc).
A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40
perc, a kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszûrjük. Elhabarunk
a (rizs)liszttel 3 dl tejfölt, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk
a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a
káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel
díszítjük.
Tejfölös káposztaleves ropogós halgombócokkal
Hozzávalók: egy egész ponty (kb. 2 kg), 1 szál póréhagyma, kevés olaj, 15
dkg savanyú káposzta, 10 dkg liszt, 2 dl tejföl, citrom, babérlevél, egész
bors, ôrölt fehérbors, kapor, só
Elkészítése: A halat megtisztítjuk és lefilézzük, csontjából szeletekre vágott
vöröshagymával, tartalmas alaplevet fôzünk, melyet babérlevéllel, egész
borssal, citromlével, fûszerezünk, sóval ízesítünk. A póréhagymát vékony
szeletekre vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk és hozzáadjuk az
egyenletesre vagdalt savanyú káposztát, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a
halas alaplével és addig fôzzük, míg a káposzta puhulni kezd. Ekkor tejfölös
habarással sûrítjük, felforraljuk, és ízlés szerint ízesítjük citromlével, sóval
Közben elkészítjük a gombócokat: a halhúst apróra vagdaljuk vagy
ledaráljuk, sóval ízesítjük, fehérborssal, fûszerezzük, tojást keverünk hozzá
és annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. A masszából gombócokat
gyúrunk, lisztbe forgatjuk és bô, forró olajban ropogósra sütjük. A levest
forrón tálaljuk, az utolsó pillanatban beletesszük a gombócokat, tetejét frissen
vágott kaporlevéllel megszórjuk.
Ô
15
5. Káposztagulyás
Hozzávalók:
15 dkg császárszalonna
2 evôkanál olaj
1 nagyobb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
1 csapott evôkanál pirospaprika
1 kiskanál só
fél kiskanál darált
cseresznyepaprika
1 húsleveskocka
50 dkg savanyú káposzta
50 dkg burgonya
1-2 dl tejföl
A császárszalonnát egy centis kockákra vágjuk és az olajon kevergetve kissé
megpirítjuk, 2-3 perc elteltével a lehéjazott, fölaprított vöröshagymát, majd
1-2 perc múltán a zúzott fokhagymát és a köménymagot is hozzáadjuk.
A pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, majd azonnal – nehogy a paprika
megégjen – 1,5 liter vízzel fölöntjük. Megsózzuk, a cseresznyepaprikával
ízesítjük, a leveskockát belemorzsoljuk. A savanyú káposztát néhány vágással
fölaprítjuk, a levesbe szórjuk. Ha újra forr, kis lángra állítjuk, kb. 25 percig
fôzzük. Ezalatt a burgonyát megtisztítjuk, akkora kockákra vágjuk, mint
a gulyásleveshez szokás, és a félpuha káposztához adjuk. Lefödve, úgy 25
perc alatt készre fôzzük. Tálaláskor a tejfölt külön kínáljuk hozzá.
6.Káposztaleves
Hozzávalók:
40 dkg füstöltoldalas
8 dl víz
25 dkg savanyú káposzta
5 dkg debreceni kolbász
1,5 dl tej
4 dkg liszt


1 csomag friss kapor
só, törött bors
fûszerpaprika
Vízben az oldalast 50-60 percig fôzzük. Hozzáadjuk a savanyú káposztát,
amelyet elôzôleg hideg vízzel átmostunk. Ízesítjük fûszerpaprikával, sóval,
törött borssal, és további 8-10 percig fôzzük. A füstölt oldalast kivesszük a
fazékból, kicsontozzuk és apró darabokra vágjuk. A darabolt füstölt húst
visszatesszük a káposztához, finomra vágott kaporral elkevert tejföllel
dúsítjuk, majd a szeletelt debrecenit is belehelyezzük. 2-3 perc alatt kiforraljuk.
7. Káposztás bab
Hozzávalók:
fél kg száraz bab
közepes füstölt hús (csülök)
fél kg savanyú káposzta
babérlevél
kevés olaj
liszt
pirospaprika
tejföl
kb. fél liter tej
Fél kg egyfajta szárazbabot négy liter hideg vízzel felteszünk fôni. (Ha a
elôzô nap beáztatatjuk, hamarabb készül el!) Beletesszük a füstölt csülköt
kockára vágva, kis ételízesítôt és babérlevelet.
Sózni nem kell, a füstölt hústól bôven elég benne a só!!
Közben feltesszük a savanyú káposztát fôni, úgy hogy ellepje a víz, és
szórunk rá ételízesítôt, ezt kb. fél óráig kell fôzni. Ha megfôtt a savanyú
káposzta és a paszuly is, akkor öntsük hozzá a babhoz.
Ezután rántást készítünk: egy evôkanál zsírt megolvasztunk, és beleteszünk
annyi lisztet , amennyit a zsír felvesz, egy kicsit pirítjuk, de nem kell sokáig.
Aztán ebbe a masszába teszünk pirospaprikát, hogy szép színes legyen.
A rántást levesszük a tûzrôl, még két kanál lisztet teszünk bele, egy doboz
tejfölt belekeverünk, úgy hogy csomómentes legyen, ha túl sûrû, teszünk
bele tejet, és így öntjük a levesbe. Csomómentesség érdekében szûrôkanálon
keresztül. Ezután hozzáöntjük a maradék tejet.
Ennek a levesnek, savanykás ízûnek kell lenni, de nem túlzottan. Ha nem
elég savanyú, akkor teszünk bele a savanyú káposzta levébôl, vagy ecettel
lehet még savanyítani.


8. Káposztás halleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg szálas savanyú káposzta
10 dkg húsos szalonna
3 babérlevél
erôs paprika – ízlés szerint ó
1 kicsi sárgarépa
1 kis póréhagyma (kb. 10 cm)
1 mokkáskanál tárkony
1 csipetnyi sáfrányos szeklice
1 dl tejföl
2 dkg liszt
50 dkg pontyszelet
A káposztát tetszôlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk.
A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet.
Beletesszük a babérlevelet, sót és az erôs paprikát, és 50 percig fôzzük. Ha
szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét,
vékony metéltre vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt, a
sáfrányos szeklicét. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk
(besûrítjük) vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és – kíméletesen –
még 10 percig fôzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.
Megjegyzés:
Ha egész halat veszünk, és a leesô részekbôl, pici zöldséggel alaplevet
fôzünk, víz helyett ezzel öntjük fel a levest, még finomabb lesz.

18
9. Kelvirág krémleves
Hozzávalók:
30 dkg kelvirág
3 dkg liszt
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1 db tojássárga
1 db zsemle
2 húsleves kocka
8 dl víz, só
Mély, tûzálló tálba tesszük a húsleveskockát, felöntjük a vízzel, beletesszük
a kelvirágot, és 8-10 percig fôzzük. Áttörjük, visszatesszük a levesestálba,
tetejére morzsoljuk a liszttel összegyúrt vajat, belekeverjük. 2 percig fôzzük.
A tojássárgájával elkevert tejszínhez 3 evôkanál levest adunk, és állandó
kevergetés közben a leveshez öntjük. A zsemlét kockákra vágjuk, szárítjuk,
pirítjuk. A pirított zsemlekockával tálaljuk.
10. Kolbászos káposztaleves
Hozzávalók:
fél új fejes káposzta,
1 szál fôzôkolbász,
30 dkg burgonya,
1 dl tejföl,
5 dkg margarin,
1 erôleveskocka,
bors
A megtisztított fejes káposztát vékony csíkokra metéljük. Nagy lábosba
tesszük, megsózzuk és vajon 6-8 percig pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel,
beletesszük a leveskockát, és fedô alatt fél órát fôzzük. Hozzáadjuk a
megtisztított, kockára vágott burgonyát., majd 20 perc után a felkarikázott
kolbászt is. Ízlés szerint fûszerezzük. A kolbászos káposztalevest kitálaljuk,
a tányérban megtejfölözzük

19
11. Korhelyleves
Hozzávalók:
60-80 dkg savanyúkáposzta
1 szál füstölt kolbász
pár szem szárított vargányagomba
ízlés szerint árpagyöngy
egész bors, babérlevél
Vágjuk kisebb darabokra a káposztát, és a levét vízzel hígítva tegyük fel egy
lábasban fôni. Fûszerezzük egész borssal és babérlevéllel. Ha már jó fél órája
fõ a káposzta, tegyük bele a karikákra vagy kisebb darabokra vágott kolbászt
és a vargányát. Újabb negyedóra múlva belekerülhet (nem muszáj) az
árpagyöngy, és ha szükséges, egy kevés sóval még ízesíthetjük.
Megjegyzés:
Klasszikus újévi leves, másnaposságra, aznaposságra, lélekmelengetésre
kiválóan alkalmas.
12. Szegedi kolbászos leves
Hozzávalók:
1 evôkanál pirospaprika
1 teáskanál ôrölt kömény
1 babérlevél
2 dl tejföl
A káposztát - ha túl savanyú hideg vízzel átöblítjük - kinyomkodjuk,
összevágjuk, és sós vízben 15 percig fôzzük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A leveskockákat 1 liter vízzel felforraljuk. A kolbászt vékony
karikára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk.
Elkészítés: Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, beletesszük a
hagymát, a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával,
köménnyel, és felöntjük a marhahúslevessel. Hozzáadjuk a kolbászt, a
babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, és lassú tûzön 10 percig forraljuk.
Beletesszük az elôfôzött káposztát, és kb. fél óra alatt készre fôzzük.
Petrezselyemmel megszórjuk, tejföllel megöntözzük és forrón tálaljuk.
Ô
20
13. Székely-gulyás
Hozzávalók:
1 kg sertéshús
Zsír
3 fej hagyma
Pirospaprika
Víz, só
1 kg gyalult savanyú káposzta
2,5 dl tejföl
A sertéshúst darabokra vágjuk. A hagymákat apróra vágjuk és 1 kanál zsírban
üvegesre pároljuk, késhegynyi pirospaprikát szórunk bele és hozzáadjuk
a húst. Megsózzuk, jól összekeverjük és kevés, meleg vizet öntünk rá,
hogy megpuhuljon. A káposztát mély, széles lábasba és elegendô zsírban,
gyakran kavargatva pároljuk, míg megpuhul (vizet nem adunk hozzá).
A húsnak elegendô levet hagyunk, beletesszük a tejfölt, hozzáadjuk a
káposztát és forrás után tálaljuk.
Ô
21
14. Szlovák káposztaleves
Hozzávalók:
25 dkg marha hús 25 dkg sertés hús
15 dkg füstölt hús
2 nagyobb vöröshagyma
1 szál házi kolbász
75 dkg savanyú káposzta
20-30 g szárított gomba
só, ételízesítô, piros paprika
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
4-5 db aszalt szilva
2 erôs paprika
zsiradék
A füstölt húst megfôzzük, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, meg
pirítjuk, hozzá adjuk a kockára vágott marha húst, amikor a levet ereszt
megszórjuk piros paprikával, enyhén sózzuk, borsoz-zuk. 20 percig
pároljuk. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott ser-tés húst, a megmosott
gombát és az összetört fokhagymát.
A káposztát feltesszük fôni a füstölt hús fôzôlevével, hozzáadjuk a kolbászt,
aszalt szilvát, babérlevelet és az erôs paprikát. A meg-fôtt kolbászt
kivesszük, karikára vágjuk és visszatesszük a leves-be. Hozzáadjuk a párolt
húsokat, a kockára vágott füstölt húst. Összefôzzük. Ügyeljünk a sózásra,
mivel a füstölt hús fôzôleve sós. Kenyérrel kínáljuk.




2. Töltött káposzták

15. Demecseri töltöttkáposzta
Hozzávalók:
8 szép káposztalevél
1kg hordós káposzta
40dkg darált sertéshús,
u50 dkg dagadó
10 dkg rízs
1 tojás
1 kiskanál reszelt hagyma
2 evôkanál zsír
1 evôkanál liszt
20 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejföl
só, bors
1 evôkanál pirospaprika
paradicsompûré
A darálthúsból, a vöröshagymából, a rízsbôl, a tojással, egy gerezd tört
fokhagymával, borssal, sóval hústölteléket készítünk, nyolcfelé osztjuk, és a
káposztalevelekbe csomagoljuk. Közben apróra vágjuk és kiolvasztjuk a
füstölt szalonnát, megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, a
paprikával meghintjük, és a nagy darabokra vágott dagadót az aljára fektetjük.
Ráterítjük a szálas káposzta felét, erre sorba rakjuk a tölteléket, és a
káposzta maradékával betakarjuk. Közékeverjük a maradék összetört
fokhagymát is. Keverhetünk bele paradicsompûrét is, attól még zamatosabb
lesz. Vizet öntünk alá, és lefedve, lassan megfôzzük. Az olajból meg lisztbôl
rántást készítünk, és besûrítjük vele a káposztát, és tálalás elôtt gazdagon
megtejfölözzük.
Ô
24
16. Burgonyás töltött káposzta
Hozzávalók:
2 fej káposzta
2kg burgonya(reszelve tökgyalun)
1kg darált hús
1 nagy fej vöröshagyma
só, bors,
delikát, pirospaprika
1 csésze búzadara
zsír
A káposztát forrázzuk, leveleire szedjük, a burgonyát tökgyalun lereszeljük,
kinyomkodjuk.
A vöröshagymát bô zsírban dinszteljük. Belerakjuk a darálthúst, és a többi
hozzávalót. A búzadarát azért rakjuk hozzá, hogy jobban összeálljon.
Betöltjük a káposztába. Lábasba tesszük, káposztaleveleket rakunk alá és
közé. Felöntjük vízzel, paradicsommal ízlés szerint és megfôzzük.
17. Disznótoros töltött káposzta (magyarországi sváb recept)
Hozzávalók:
1 kg kolbászhús,
25 dkg rizs,
1 kg savanyú káposzta,
2 hagyma,
18 - 20 savanyított káposztalevél,
2 babérlevél,
15 - 20 szem egészbors,
1 + 1 ek zsír,
1 ek liszt,
2 kk só,
2-3 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl
A savanyúkáposztát kimosom és egy nagy fazékba teszem. A rizst puhára
fôzöm és lecsepegtetem (használhatok gyors rizst is). A hagymát finomra
vágom és egy kanálnyi zsíron üvegesre dinsztelem. Összegyúrom a húsmasszát,
a rizst, a párolt hagymát és vizes kézzel gyerekököl nagyságú
gombócokat formálok.


A gombócokat beágyazom a káposzta közé és felöntöm mintegy 6 deci
vízzel. Beleteszem a babérlevelet és a borsot és lefedve, lassú tûzön mintegy
2 órán keresztül fôzöm. A végén kiszedem a gombócokat és berántom a zsírból,
lisztbôl és finomra vágott fokhagymából készült rántással.
Visszateszem a gombócokat és még egyszer összeforralom. Tejföllel és puha
kenyérrel forrón tálalom.
18. Erdélyi töltött káposzta
Hozzávalók:
1 kg darált sertéshús
1 kg darált marhahús
1 csésze rizs
2 fej apróra vágott hagyma 2 tojás
paprika (ízlés szerint)
1 fej savanyú káposzta
2 evôkanál liszt
4 dl tejföl
1 l káposztalé, só bors
1 evôkanál sertés zsír
A rízst 10 percig elôfôzzük, majd összekeverjük a darált húsokkal, tojással,
hagymával és a fûszerekkel. A savanyú káposzta levele-ket a szokásos
módon megtöltjük.
A lábas alját a maradék felvágott káposzta levelekbôl kibéleljük, erre
rétegezzük a töltött káposztákat. A tetejére friss káposztát he-lyezünk.
Az egészet felöntjük a káposzta levével és szükség sze-rint vízzel. Sózzuk,
fûszerezzük. Kis lángon fôzzük, amíg a hús fô és a káposzta megpuhul.
Erdélyben ezt az ételt többféle módon ízesítik, majoránnát vagy erôs
paprikát, vagy zöld fûszereket adnak hozzá.


19. Lucskos káposzta csomborral
Ha valaki Erdélyországban, Székelyföldön jár, nemcsak a csorba és mics ízét
kóstolja meg – ha van esze –, hanem a töltelékes káposztáét is, ami teljesen
más, mint a határon inneni. Trianonnak ehhez semmi köze, annál inkább a
friss kapornak, a darált borjú- és sertéshúsnak, de leginkább a csombornak.
Nagybetûvel régi magyar személynév, kisbetûvel pedig az a borspótló,
amelyet más néven borsfû, borsika vagy borsikafû néven ismer, aki ismer.
A csombor régen kedvelt fûszer volt. Az erdélyiesen készített lucskos
káposztába sem paprika kell, hanem csombor és kapor.
Farkaslaka híres szülötte, Tamási Áron így szerette:
Hozzávalók:
Két fej káposzta,
Kapor,
Csombor,

80 dkg marhadagadó
20 dkg füstölt disznóhús
zsír, paprika
ecet, tejföl
Két fej negyedekbe vágott káposztát felteszünk fôni. A vízbe – éppen csak
hogy ellepje a káposztát – kaprot és csombort teszünk, megsózzuk.
Egy másik, nagyobb lábasba 80 deka marhadagadót és 20 deka kisebb
darabokra vágott füstölt disznóhúst helyezünk, és gyenge sózás után, lassú
tûzön puhára fôzzük. Majd zsíron barnára pirított és megpaprikázott kevés
rántást keverünk a húslébe. Ehhez hozzáöntjük levével a káposztát, és jól
összeforraljuk. Végül kissé megecetezzük és tejföl hozzáadásával tálaljuk.


20. Lengyel töltöttkáposzta
Hozzávalók:
1 fej édes káposzta
20 dkg sertés hús
25 dkg kolozsvári szalonna
25 dkg rizs, vagy durvára tört árpakása
1 fej hagyma
3 dkg zsiradék

2 dkg szárított gomba
2-3 paradicsom, vagy paradicsompüré
só, bors, leveskocka
A káposztát forrásban lévô vízben néhány percig fôzzük. Kivesszük, amint
lehûl, leveleire szétbontjuk. A levelek fôerét levágjuk, ügyelve arra, hogy a
levél ki ne lyukadjon. A rizst bô sós vízben félkészre fôzzük, leszûrjük és
hozzáadjuk az apróra vágott meg-pirított hagymát és a ledarált húst.
Összedolgozzuk a tölteléket. ízlés szerint sózzuk és fûszerezzük.
Az elôkészített káposzta le-vél közepére helyezzük a tölteléket, két szélét
visszahajtjuk és így tekerjük föl a levelet.
A fôzôedény aljára szalonna szeleteket és néhány megmaradt káposzta levelet
rakunk, majd rétegenként elhelyezzük a töltött káposz-tákat, a beáztatott
szárított gombát, a felaprított paradicsomot, vagy paradicsompürét.
Fûszerezzük. Legföljebb 3 réteget rakjunk, mert ha többet teszünk bele,
akkor könnyen leég. Öntsünk alá 2,5 dl sós for-ró vizet, a tetejét fedjük le
káposzta levéllel. Helyezzük a közepesen forró sütôbe. Amikor a felsô levelek
megbarnulnak, fedjük le az edényt, és kis láng mellett süssük tovább.
Amikor a töltött káposzta megpuhul, kivesszük a sütôbôl, tejfölös liszttel és
szükség esetén só-val, leveskockával ízesítjük. 10 percre visszatesszük a
sütôbe. Tejföllel leöntve tálaljuk. Adhatjuk tejföl nélkül is, sültszalonnával.
Sütés helyett fôzhetjük is a magyar töltött káposztához hasonlóan.


21. Ormánsági töltött káposzta
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús,
10 dkg füstölt,
fôtt tarja,
2 dkg zsír,
15 dkg rizs,
1 dkg só,
15 dkg füstölt szalonna,
5 dkg vöröshagyma,
20 dkg sertésmáj,
1 dkg fokhagyma,
2 dkg só,
0,2 dkg törött bors,
0,2 dkg majoránna,
1 dkg paprika, 3 tojás,
100 dkg savanyúkáposzta-levél,
200 dkg savanyú káposzta,
12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma,
1 dkg paprika, 6 dkg liszt,
4 dl tejföl, 0,2 dkg törött bors
Elôször megpároljuk a rizst, de csak félpuhára, s ezért a megszokottnál
kevesebb vizet tegyünk hozzá. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát
megsütjük, leszûrjük. Zsírjában megpirítjuk a nagyon finomra vágott
vöröshagymát és a borsónyi darabokra vágott májat. A sertéshúst és a
füstölt tarját ledaráljuk, hozzátesszük a rizst, a hagymás májat, a szalonna
töpörtyûjét, az összezúzott fokhagymát, sóval, borssal, majoránnával,
paprikával ízesítjük, végül ráöntjük a tojásokat. A fenti anyagokat nagyon
jól összedolgozzuk.
A káposztaleveleken végighúzódó szár vastagabb részeit levágjuk, hogy a
levél könnyen hajlítható legyen. Húsz darab, kb. egyforma nagyságú levélre
van szükség. Ehhez a nagyobb leveleket kettévághatjuk, illetve két kisebb
levélbôl is összeállíthatunk egyet. A levelekre arányosan elosztjuk a tölteléket.
A húst belecsavarjuk a káposztalevélbe, és henger alakú töltelékeket
formálunk, két-két végét benyomkodva.
A többi káposztát – ha túlságosan sós – kimossuk. Megfelelô nagyságú
lábosban háromnegyed részét szétterítjük, rárakjuk – nem nagyon szorosan
– a töltelékeket, majd a káposzta megmaradt részét.
Ô
29
Egy külön edényben finomra vágott hagymát pirítunk zsírban, megszórjuk
paprikával, gyorsan elkeverjük benne, és egy kevés vízzel fölengedve az
egészet a káposztára öntjük. Fedô alatt, mérsékelt tûzön, körülbelül egy órát
pároljuk, míg meg nem puhul. Ekkor a töltelékeket óvatosan átszedjük egy
tiszta edénybe, az apró káposztát egy kevés törött borssal ízesítjük és tejföllel
behabarjuk, végül jól kiforraljuk.
22. Sváb töltött káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta,
1 kg kövéres sertéshús,
15 dkg rizs,
2 tojás,
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 mk töröttbors,
1 ek paprika,
só, zsír,
kéttenyérnyi bôrke,
20-25 szem egész bors
A húst ledarálom, a rizst félpuhára fôzöm, a hagymát apróra vágom és
zsíron aranysárgára pirítom, majd mindezeket összekeverem a tojással, a
zúzott fokhagymával, a töröttborssal, egy teáskanálnyi sóval és a pirospaprikával.
A masszából gombócokat formálok. Egy nagy fazék aljára terítem a
jó darab bôrkét (ez sûríti a káposztát), erre jön a káposzta kétharmada, majd
a gombócok, végül a maradék káposzta. Megszórom egészborssal, majd
felöntöm annyi abalével, amennyi jól ellepi. Felforralom és lassú tûzön
kb.két óra hosszat fôzöm.


23. Töltött káposzta aszalt szilvával
Hozzávalók 4 személyre:
8 dkg rizs
8 kicsontozott rövidkaraj-szelet
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg húsos füstölt szalonna
1,5 kg szálas savanyú káposzta
25 dkg aszalt szilva
20 dkg darált sovány sertéscomb vagy lapocka
25 dkg fôtt, füstölt tarja, darálva
1 tojás
8 savanyúkáposzta-levél
1 kis doboz paradicsompüré
1 csapott evôkanál liszt
2 dl tejföl
Elôkészítés: A rizst megmossuk, és dupla mennyiségû vízben félpuhára fôzzük.
Leszûrjük. A hússzeleteket vékonyra kiverjük, és mindegyikbôl két
szeletet vágunk, kissé megsózzuk, megborsozzuk. A hagymát és a
fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk.
A szálas káposztát kiöblítjük, hogy ne legyen túl savanyú.
Az aszalt szilvát beáztatjuk, ha kell, elôtte kimagozzuk.
A kétféle darált húst összekeverjük a félig fôtt rizzsel, a tojással, a hagyma
egyharmad részével és egy csipet borssal. Csak akkor sózzuk, ha a füstölt
hús nem túl sós. A masszát nyolcfelé osztjuk, és 2–2 hússzeletet közé rakunk
belôle egy-egy adaggal. Az így megtöltött dupla hússzeleteket 1–1
savanyúkáposzta-levélbe csomagoljuk, mintha közönséges töltött káposztát
készítenénk. Nagy lábosban ropogósra kisütjük füstölt szalonnát, majd a jól
kicsavart szálas káposzta felét ráterítjük. Sorban a tetejére fektetjük a töltelékeket.
Az aszalt szilvát a töltelékek közé rakjuk. A maradék szálas
káposztát elkeverjük a maradék vöröshagymával és fokhagymával, befedjük
vele a töltelékeket. Elkeverjük egy deci hideg vízben a paradicsompürét,
és ráöntjük. Fedô alatt, kis lángon 45 percig fôzzük, majd a töltelékeket
kiszedjük. A liszttel simára keverjük a tejfölt, és a szálas káposztát
besûrítjük vele. Öt percig kevergetve fôzzük, visszatesszük a töltelékeket, és
az egészet jól átforrósítjuk.

31
24. Töltött káposzta baconnal sütve
Hozzávalók 4 személyre:
1+2 fej hagyma
2+2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált hús
1 teáskanál+2 evôkanál paradicsompüré
1 csipet majoránna
zsemlemorzsa szükség szerint
1 kis fej káposzta
8 vékony szelet baconszalonna
2 evôkanál olaj
1 mokkáskanál ôrölt kömény
2 dl marhahúsleves kockából
Elôkészítés: A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy
kis fej apróra vágott hagymát, egy gerezd fokhagymát a darált húshoz
teszünk, a többit félretesszük a káposztához. A húshoz adunk egy teáskanál
paradicsompürét, a majoránnát, sózzuk, borsozzuk, majd jól összekeverjük.
Ha túl lágy a massza, kevés zsemlemorzsával dúsítjuk, majd hûtôszekrényben
állni hagyjuk. A káposzta külsô leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk,
majd a káposztafejet forrásban lévô sós vízben lassú tûzön 15 percig fôzzük.
A vízbôl kivesszük, lecsepegtetjük, nyolc szép levelet lefejtünk róla, az
ereket kivágjuk, hogy könnyebben tudjuk göngyölni. A többi káposztát
ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A sütôt elômelegítjük 200 fokra (gázsütô: 3.
fokozat).
A káposztalevelekre elosztjuk a tölteléket, kis batyukat készítünk, körbetekerjük
a szalonnaszeletekkel, és olajjal kikent tûzálló tálba tesszük, majd
kevés vizet öntünk alá, és a sütôben 40 percig sütjük. Egy nagy lábasban az
olajat felforrósítjuk, majd a félretett hagymát és a csíkokra vágott káposztát
kevergetve üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát,
sózzuk, sózzuk, megszórjuk az ôrölt köménnyel, beletesszük a maradék 2
evôkanál paradicsompürét, leöntjük a levessel, jól összekeverjük, és fedô
alatt puhára fôzzük. Tálaláskor a paradicsomos káposztát elômelegített
tálra terítjük, és a tetejére tesszük a sült töltött káposztatekercseket.
Ô
32
25. Töltött káposzta gombával és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg rizs
5 tojás+1 tojássárgája
50 dkg gomba
50 dkg savanyúkáposzta-levél
5 dkg vaj
2 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt
Elôkészítés: A rizst a csomagolásán olvasható utasítás szerint sós vízben
puhára fôzzük. Négy tojást keményre fôzünk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A savanyúkáposzta-leveleket vastagabb ereit kivágjuk, a leveleket
tenyérnyi darabokra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és addig
pároljuk, amíg a saját levét elfövi. A kemény tojásokat meghámozzuk,
apróra vágjuk, és a maradék nyers egész tojással együtt a gombához keverjük.
A levelekre halmozzuk a gombás töltelékeket, ráhajtjuk a levelek két
végét, majd összegöngyöljük, és tûzálló tálban egymás mellé fektetjük.
A sütôt 220 fokra (gázsütô 4. fokozat) elômelegítjük. A tejfölt a nyers
tojássárgájával és a reszelt sajttal elkeverjük, és a káposztagöngyölegekre
öntjük. A forró sütôben megsütjük.
Ô
33
26. Töltött káposzta savanyú káposztából
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta,
1 kg kövéres sertéshús,
15 dkg rizs,
2 tojás,
1 fej hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1 mk töröttbors,
1 ek paprika,
só, zsír,
kéttenyérnyi bôrke,
20-25 szem egész bors
A húst ledarálom, a rizst félpuhára fôzöm, a hagymát apróra vágom és
zsíron aranysárgára pirítom, majd mindezeket összekeverem a tojással, a
zúzott fokhagymával, a töröttborssal, egy teáskanálnyi sóval és a pirospaprikával.
A masszából gombócokat formálok. Egy nagy fazék aljára terítem a
jó darab bôrkét (ez sûríti a káposztát), erre jön a káposzta kétharmada, majd
a gombócok, végül a maradék káposzta. Megszórom egészborssal, majd
felöntöm annyi vízzel, amennyi jól ellepi. Felforralom és lassú tûzön kb.két
óra hosszat fôzöm. Nem kerül bele rántás. Tejföl, puha kenyér és a végén
Bilagit legyen hozzá!
Ô
34
27. Vegetáriánus töltött káposzta
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta,
10 fej édeskáposzta lapu,
5 evõkanál szójagranulátum,
5 evõkanál zabpehely,
3 tojás,
2 gulyásleves kocka,
1 zöldségleves kocka,
1-2 füstölt ízû kocka
piros paprika
bors
só,
1 mokkás kanál csípõs pirosarany,
1 nagy fej hagyma,
olaj,
ízlés szerint friss oregánó, petrezselyem,
zöld bazsalikom levél apróra vágva,
kb. 1 marék gersli
tejföl és finom barna kenyér a tálaláshoz
A gerslit forró vízzel leöntjük és kb. 2 órán keresztül áztatjuk. A gulyásleves
kockát és a zöldségleves kockát kb. 3 deci vízben felforraljuk. A szója és
zabpehely keverékére ráöntjük, és hagyjuk, hogy dagadjon. Az olajon
megdinszteljük az apróra vágott hagymát, mikor kész, belekeverjük a zöldfûszereket,
picit átforgatjuk vele, és félretesszük, hogy egy kicsit hûljön.
Belekeverjük a borsot, sót, pirospaprikát és a csípôspaprika krémet.
Hozzátesszük az áztatott szójához, beleütjük a tojást és a leszûrt gersli felét,
jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. A káposzta laput, amit forró vízben
kicsit megpuhítunk, megtöltjük ezzel a töltelékkel. Egy nagy lábas alján
szétterítjük a savanyúkáposzta felét, rátesszük a töltetékeket, majd a
maradék gersli felét, beterítjük a savanyúkáposzta másik felével, majd a
maradék gerslit is rátesszük. Felengedjük annyi vízzel, ami ellepi.
Belemorzsoljuk a füstölt kockát és készre fôzzük.
Megjegyzés:
Ha valaki igényli, vékony rántással be lehet rántani. kb. 1 deci paradicsomlét
lehet beleönteni, és úgy fôzzük készre, de ez ízlés szerint variálható. Ezt
a tölteléket változatosan fûszerezve darált hús helyett lehet használni töltött
paprikába, fasirtnak is. Még fagyasztott, apróra vágott paradicsompaprikát
is tehetünk bele.